'Ik heb de bezoekers altijd in gedachte'

Als moeder van zes - inmiddels oudere - kinderen zat Judith Quaak vroeger regelmatig op de huisartsenspoedpost. Toen al vroeg zij zich af waarom zaken gingen zoals ze gingen. In december 2019 stuitte ze in de lokale krant op een oproep. Huisartsenposten Rijnmond ging een Cliëntenraad oprichten en zocht leden. Haar interesse was gewekt en sindsdien is zij lid. “Het is voor mij de manier om de zorg in regio Rotterdam te verbeteren.”

Brokkenpiloten noemt Judith haar kinderen, vooral toen ze nog klein waren. “Als we de huisartsenspoedpost belden, kregen we vaak te horen dat we ‘echt moesten komen’. Dat gaf altijd een soort spanning, alsof het écht ernstig was. Vervolgens zaten we een uur in de wachtruimte. Waarom? Dat moet toch anders kunnen? Als lid van de Cliëntenraad denk ik hierover mee. We kijken waar de bezoekers van de huisartsenspoedposten tegenaan lopen en geven hierover advies aan het bestuur. Als moeder vraag ik mij altijd af wat het gevolg voor mijn kind is in een bepaald vraagstuk. Zo heb ik de bezoekers en patiënten altijd in het achterhoofd.”

Toegankelijke zorg

Toegankelijke is een van de aandachtspunten van de Cliëntenraad. Judith: “Denk aan de route naar de huisartsenspoedposten. Is de locatie goed te vinden? Maar ook: hoe word je als patiënt behandeld? Hoe is de sfeer? Begrijp je als patiënt wat de huisarts vertelt?”

In een maandelijkse vergadering met het bestuur bespreekt de Cliëntenraad de aandachtspunten en geeft gevraagd en ongevraagd advies.
De grootste uitdaging is om contact te krijgen met de doelgroep. “We hebben input van onze achterban nodig om de zorg te verbeteren. Hoe we dat contact leggen, blijft zoeken. Soms via een onderzoek, soms leggen we zelf contact.”

Signalen

Huisartsenposten Rijnmond heeft regelmatig te maken met laaggeletterdheid, mensen die schulden hebben of de Nederlandse taal niet spreken. “Zorg bieden aan deze groep is complexer. Vaak zijn er financiële problemen door het gebruik van alcohol of drugs of begrijpt men door taal- en/of cultuurverschillen de zorg in Nederland niet. Daar willen we rekening mee blijven houden en zien dat als Cliëntenraad als een belangrijk aandachtspunt.”

“Wij gebruiken bijvoorbeeld vaak tijdens een gesprek het woord ‘post’ in plaats van het woord huisartsenspoedpost. Uit een onderzoek van het IJsselland Ziekenhuis bleek dat het woord ‘post’ vragen opriep. ‘Krijgen we dan een brief thuis?’ Dat opende onze ogen. We zien ook dat mensen soms weglopen uit het consult omdat ze de arts niet begrijpen. Dat zijn signalen waar we mee aan de slag moeten.”

Samenwerken met Spoedeisende Hulp

Maar ook inrichting komt aan bod. Huisartsenposten Rijnmond werkt binnen de diverse ziekenhuizen vaak samenwerken met de Spoedeisende Hulp. Dan ontstaan er Spoedpleinen.

“Als Cliëntenraad denken we bij de realisatie van een Spoedplein mee over bijvoorbeeld de inrichting. Hoe zorgen we dat de wachtkamer een meer huiselijke sfeer krijgt? Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat een huiselijke ruimte de bloeddruk verlaagt, dus van belang is het zeker. Minder stress zorgt ook voor een beter consult en daar heeft iedereen baat bij. We hebben niet de illusie dat een bloemetje op tafel het agressie probleem oplost, maar we maken ons echt hard voor die sfeer.”