EenVandaag

EenVandaag

9 sep 2024 - Algemeen

Actualiteitenprogramma EenVandaag besteedde vrijdag 6 september op meerdere manieren aandacht aan de huisartsenspoedposten in Rotterdam. De uitzending staat in het teken van de diverse solo-praktijken binnen het werkgebied van Huisartsenposten Rijnmond, zoals HAP Zuidplein en HAP Binnenweg.

In de uitzending komt ook Medisch Manager Yolanda Jansen aan het woord. Zij brengt onder meer de positie van de solopraktijken ten opzichte van de onze huisartsenspoedposten in beeld en wat dit betekent voor patiënten. EenVandaag besteedt om meerdere manieren aandacht aan dit onderwerp: via een online artikel, een radio-uitzending en via een tv-item (doorspoelen, item is na 17 minuten).

Yolanda: “De huisartsenposten zijn er om de 24-uurs zorg te kunnen garanderen voor de praktijkvoerende huisartsen. Door gebrek aan middelen en mensen kunnen we niet alle consulten die normaal overdag langskomen, ook in de avond behandelen.” Zij vertelt dat triagisten 50 procent van hun tijd kwijt zijn aan niet-spoedeisende vragen. “Daardoor moeten mensen, die echt met spoed zorg nodig hebben, onnodig lang in de wacht staan. Het systeem loopt vast door de vergrijzing, doordat er steeds meer mensen met complexe klachten zijn, door een veranderde mentaliteit en verminderde zelfredzaamheid. De strenge kaders helpen ons te zorgen dat de huisartsenspoedpost alleen voor spoed is. Zo kunnen we deze bereikbaar houden en de zorg behapbaar.”