Kijk mee met triagist Patty Bosman
"Overdag ben ik vaak lekker vrij. Dat is fijn, maar ik doe dit werk vooral omdat het erg leuk is. Geen dienst is hetzelfde. Ik houd van die hectiek", vertelt Patty Bosman. Zij is kandidaat triagist bij Huisartsenspoedpost Zuid. We vragen haar het hemd van het lijf over haar werk.
Hoe ziet jouw gemiddelde werkdag eruit?
“Ik draai verschillende diensten, zowel ’s avonds, ’s nachts als in het weekend. Als ik bijvoorbeeld om 17.00 uur begin dan zijn de huisartsenpraktijken net dicht. Hier gaat dan gelijk de telefoon zodra ik inlog. Soms zijn het mensen die bij de eigen huisarts niet terecht kunnen.
Maar het kan ook iemand zijn met acute klachten. Ik moet dan bijvoorbeeld inschatten of het om gewone buikpijn gaat of dat het misschien een blindedarmontsteking is. Door het telefoongesprek beoordeel ik welke mensen naar de huisartsenspoedpost moeten komen. Soms is een telefonisch advies al genoeg en een andere keer is het weer zo ernstig dat de ambulance moet komen. En alles daar tussenin.”
Wat vind je leuk aan dit werk?
“Pfoeh, heel veel dingen. Allereerst dat het werk zo ontzettend veelzijdig is. Ik spreek oude mensen die eenzaam zijn, maar ook jonge ouders met zorgen over hun zieke baby’tje. Dat je mensen kunt geruststellen is heel fijn. En wat ik ook leuk vind is de intensieve samenwerking met de artsen en het vertrouwen dat zij hebben in de triagisten. Ons advies wordt heel serieus genomen. Ook de flexibiliteit is ideaal. Doordat ik ’s avonds werk, ben ik overdag vaak lekker vrij. Dat is fijn, maar ik doe dit werk vooral omdat het erg leuk is.”
Zijn er ook lastige kanten aan het werk van triagist?
“Het is soms best pittig. Er bellen ook mensen die naar de huisartsenspoedpost willen komen, maar waarbij er geen spoed is. De emoties lopen wel eens hoog op als ik ze dat vertel. En soms belt er juist iemand die beter 112 had kunnen bellen. Ook dan moet je rustig blijven en snel handelen. Ik vind deze kanten van het werk een uitdaging, maar je moet er wel tegen kunnen.”
Hoe word je triagist?
“Je moet een mbo-opleiding in de zorg hebben op niveau 4. Vervolgens krijg je van ons een betaalde opleiding tot kandidaat triagist. Hier krijg je ook een diploma voor. Tijdens de opleiding ga je helemaal de diepte van het vak in. Je leert alle gesprekstechnieken die je nodig hebt. Tegelijkertijd doe je ervaring in de praktijk op. Onder begeleiding natuurlijk. Er zijn altijd mensen om te helpen, ook als je al zelfstandig werkt.”
Waarom bij Huisartsenposten Rijnmond werken?
En niet ergens anders?
“Omdat er hier heel goed op elkaar gelet wordt. Collega’s onderling, maar ook de teamleiders zorgen dat het goed gaat met iedereen. En het is ook gewoon gezellig. Even tussendoor een bakkie drinken met collega’s en verhalen uitwisselen. Er is een grote saamhorigheid. Je kunt je bij ons ook ontwikkelen in je werk. Ik ben bijvoorbeeld nu coach van andere triagisten. Dat is heel leuk om te doen!
Wanneer ga je blij naar huis?
“Als ik zie dat ik de goede inschatting heb gemaakt. Ik heb wel eens gehad dat ik uitdroging bij een kindje vermoedde en het daarom liet komen. Later zag ik dat het kindje was opgenomen en geholpen werd. Dan weet ik dat ik de juiste beslissing heb gemaakt. Het voelt goed om mensen echt te kunnen helpen.”
Nieuwsgierig naar deze boeiende functie in de spoedzorg? Lees er meer over of solliciteer direct.