Wie werken er binnen een
huisartsenspoedpost

Voor de huisartsenspoedpost werk je zelfstandig, maar ook binnen een team. Juist dat samenwerken maakt het prettig en boeiend. Je kunt altijd even sparren en ontspannen (na bijvoorbeeld een heftig gesprek) met je collega’s. De saamhorigheid is groot, want je doet het met elkaar.

Wie werken er binnen huisartsenspoedpost?

Patiënten moeten altijd eerst bellen voordat ze naar de huisartsenspoedpost kunnen komen. Die telefoongesprekken voeren de triagisten. Zij stellen allerlei vragen om te achterhalen wat de klachten zijn en om de urgentie te bepalen. Als uit de vraagstelling blijkt dat de bellers niet naar de huisartsenspoedpost hoeven te komen, geven de triagisten een zogenoemd zelfzorgadvies: welke producten of thuisbehandeling het meest geschikt is voor de klacht. Blijkt uit de vragenlijst dat een bezoek nodig is, plannen de triagisten een afspraak in.

Wanneer bezoekers bij de huisartsenspoedpost aankomen, melden zij zich bij de baliemedewerker. Die checkt de gegevens en bevestigt dat bezoekers aanwezig zijn. Vervolgens kan de huisarts de patiënt ophalen in de wachtkamer.

Achter de schermen bestaat het team uit nog meer functies:

  • De OvD (oudste van dienst) is het aanspreekpunt en de coördinator tijdens een dienst.
  • Met de regiearts overleggen de triagisten regelmatig tijdens of na een telefoongesprek. Die kan patiënten ook terugbellen voor meer informatie of voor een telefonisch consult. De regiearts is een huisarts die regelmatig op dezelfde huisartsenspoedpost meedraait tijdens een dienst.
  • Naast de huisartsen zijn er (op enkele posten) ook, basisartsen, verpleegkundig specialisten en spreekuurondersteuners (omloop) die patiënten behandelen.

Sommige huisartsen gaan naar patiënten toe. Deze visitearts gaat samen met de Mobiele Ondersteuner Huisartsen op pad. Wij noemen hen ook wel chauffeurs, maar zij zijn veel meer dan dat. Tijdens spoedgevallen is de chauffeur de rechterhand van de huisarts. Daarvoor hebben de chauffeurs een speciale opleiding gevolgd. De chauffeur zorgt bijvoorbeeld voor het aanreiken van instrumenten of het bedienen van apparatuur waarmee de huisarts werkt en onderhoudt de contacten met de huisartsenpost en de ziekenhuizen.

Elke locatie heeft een eigen managementteam: de Locatiemanager, de Medisch Manager en één of twee teamleiders. De teamleiders sturen de triagisten aan.

Samen ben je sterk in spoedzorg